Vereniging voor Nederlandstaligen in Lissabon en omgeving
wait
wait
Nieuwsarchief
Sponsors

Viool workshops

Inleiding

“Het Feest van de Violen”. Uit Portugal komt deze bijzondere vioolles voor kinderen van 6-10 jaar die nog nooit een viool hebben aangeraakt. Een workshop voor een groep van ongeveer 15-20 jonge mensen, die in anderhalf uur leert met een strijkstok klanken uit een echte viool te halen en gezamenlijk een eenvoudig concertje te geven.
“Onmogelijk, vioolspelen is moeilijk, daar moet je hard voor oefenen. Een viool in kinderhanden, die is zo kapot! De kinderen van deze school weten niet eens wat een viool is!” Bezwaren die ook ooit in Portugal klonken, maar verstomden toen de ouders zagen dat het wél mogelijk was, dat hun kind een viool onder de kin nam en de strijkstok langs een snaar haalde en een toon liet klinken.
Nee, in anderhalf uur wordt je geen violist, maar je maakt als kind wel iets bijzonders mee. Je krijgt een van de bijzonderste instrumenten van onze muziekwereld in handen en je leert er geluid uit halen.  Dat geeft plezier, maar ook zelfvertrouwen en trots. Een ervaring die je leert om iets onbekends zomaar aan te durven en het tot een goed einde te brengen. Je concentreren op iets moeilijks en jezelf corrigeren tot het goed gaat. Misschien opent  de workshop de deur naar zelf muziek leren maken met een instrument. Maar ook als je niet  verder gaat in de muziek, blijft de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis in je jeugd iets feestelijks.

Wat gebeurt er in de workshop ?

Op een speelse en beeldende manier worden de kinderen met liedjes en verhaaltjes in duidelijke stappen vertrouwd gemaakt met het instrument. Zelf beetpakken en leren vasthouden. Zelf onder je kin klemmen en de strijkstok over de snaren halen. Met hulp van een simpel kleurensysteem  de goede snaren aanstrijken. Niet bang zijn maar durven. Samen iets spelen en naar de dirigent kijken als in een orkest. En als je klaar bent met de workshop, dan weet je wat een viool is en dat muziek iets leuks is om te doen, ook voor jou. Er is voor elk kind een echte viool beschikbaar om op te spelen.

Wie kan eraan meedoen?

De workshop is bedoeld voor kinderen’ van 6 tot 10 jaar .
Aan de deelnemers worden geen eisen gesteld ten aanzien van kennis van muziek; met andere woorden, ook zónder muzikale voorkennis kunnen ze hier met plezier aan deelnemen.
Ouders kunnen aanwezig zijn bij de workshop, indien de ruimte waar gewerkt wordt dit toelaat.
De workshop kan gehouden worden in scholen, buurthuizen, musea, of andere culturele instellingen. Maar ook bedrijven kunnen deze workshop aanbieden aan de kinderen van hun medewerkers.

Wat is een geschikte ruimte voor een workshop?

In principe is elke ruimte binnenshuis geschikt om de workshop te geven. De ruimte moet echter groot genoeg zijn om de deelnemers voldoende bewegingsvrijheid met de violen te geven. ‘Groot genoeg’ in deze zin betekent dat de kinderen elkaar niet mogen raken als zij met gespreide armen in een kring staan.
De ruimte dient verder te beschikken over een 220V stopcontact.

Hoe lang duurt het?

De workshop duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Is er een vervolg op deze workshops?

Deze workshops hebben een éénmalig karakter. Het doel van het Project “Het Feest van de violen” is niet om viool te leren spelen. Wie echt vioolles wil,  kan  daarvoor terecht bij een muziekschool of een privédocent. Mochten scholen of andere instituten echter een vervolg willen geven aan de workshop, dan bestaan er verschillende mogelijkheden. Denk aan het leren kennen van andere instrumenten zoals altviool, cello en contrabas. Of aan een aantal sessies waarbij de deelnemers werkelijk een (eenvoudig) stuk instuderen voor een uitvoering als onderdeel van een culturele activiteit.

Wat zijn de kosten van deze workshop?

Er is  geen vast prijs per sessie. De prijs is afhankelijk van het totaal aantal sessies dat wordt gegeven en van de kosten die gemaakt moeten worden om de workshop mogelijk te maken.
Om toch een idee te geven volgt hier een tabel met richtprijzen:
– 1 Sessie     € 250 =     (€ 250/sessie)
– 2 Sessies     € 350 =             (€ 175/sessie)
– 3 Sessies     € 400 =     (€ 133/sessie)
– 4 Sessies     € 450 =     (€ 112,50/sessie)

 

Wie leidt de workshop?

Rita Mendes is viooldocente in Lissabon. Maar zij heeft ook twaalf jaar in Nederland gewerkt en spreekt  Nederlands.
Zij rondde de opleiding voor Viool af aan het Nationaal Conservatorium te Lissabon. Zij vervolgde haar studie aan het Rotterdams Conservatorium waar zij zich specialiseerde  in vioolpedagogiek bij Peter de Leeuw. Daarna werkte ze als vioollerares bij verschillende muziekscholen in Rotterdam, Zoetermeer, Woerden en Gouda. Zij volgde postgraduate cursussen op het gebied van vioolpedagogiek in Nederland bij Johannes Lievaart (Suzuki methodiek), Qui van Woerdekom en Joyce Tan, in Engeland bij Sheila Nelson (Guildhall School), in Duitsland bij Caty Shepheard (Musik Hochschule Dusseldorf) en in Finland (Colourstring Method, Helsinki Music Institut).
Na terugkeer naar Portugal, was zij onderwijskundig directeur aan het Conservatorium van Leiria. Zij ontwikkelde pilot-projecten op het gebied van vioolpedagogie die er op gericht waren een groter publiek van kinderen kennis te laten maken met vioolspelen. Deze activiteiten resulteerden in het project “Violinos em Festa” dat wordt gegeven op basisscholen, in culturele centra (als bibliotheken of musea) en buurthuizen.
Op dit moment geeft zij vioolles aan het conservatorium van Leiria en op de Muziekschool van Linda-a Velha.

Hoe kom ik meer te weten?

U kunt contact opnemen met Rita Mendes per telefoon 00 351 214689644 (vaste huistelefoon) of 00 351 962468554 (mobiel) of een e-mail sturen naar rita.mendes@sapo.pt.