Algemeen

Verslag van het Chatham Trophy golftoernooi

Golftoernooi Chatham Trophy Nederland / England eindigt in een gelijkspel 4 – 4 !
Na jaren van afwezigheid op de golfkalender is 20 juni jl. het Chatham Trophy toernooi gespeeld. Een golftraditie sinds 1988, ter “viering” van de succesvolle Nederlandse aanval op de Engelse oorlogsvloot. De Nederlanders, onder het bevel van admiraal de Ruyter brachten vele schepen tot zinken en o.a. de HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, werd meegesleept naar Nederland. Het was het grootste verlies ooit voor de Engelse marine. Bij een toernooiwinst of een gelijkspel van de Engelsen, blijft de Trophy in Engelse handen.

Een mixed team van 16 Nederlanders namen het in een matchplay op tegen 16 Engelsen. In oranje of in de Engelse kleuren gekleed, jong of oud, dame of heer, lopend of in een buggy, speler of supporter, eenieder was erop gebrand om er een onvergetelijke, gezellige dag van te maken. De met zon overgoten golfbaan van Estoril lag er prima bij, snelle greens en weinig wind. Nadat de vlaggen waren gehesen en aangemoedigd door menig supporter werd de eerste bal afgeslagen door Erik Herter en Daan de Roos.
We hadden sterk de indruk dat onze tegenstanders dachten dat het een “walk in the parc“ zou worden. Echter het Nederlands verborgen golftalent uit Lissabon e.o. en zelfs Braga liet zich van hun beste kant zien. Tussenstanden werden uitgewisseld bij de Bar Hole Nr.12. Conclusie: onze tegenstander was in moeilijkheden. Nog geen enkele flight was beslist. De spanning nam zienderogen toe. Uiteindelijk werden er 3 flights beslist op de allerlaatste hole Nr.18 !! Na dit uitermate spannend verloop werd het een zeer verdiend gelijkspel 4 – 4. Door dit resultaat blijft de Trophy, met de ketting “up“, in Engelse handen. Maar, wat als ………..
Na afloop van de wedstrijd genoten 45 personen tot diep in de middag van een wijntje, de traditionele curry lunch en een zeer geanimeerde prijsuitreiking. Onze vitale 80 plusser & Chatham veteraan Auke Bos gaf een mooie Chatham uiteenzetting. De Trophy werd door onze captain Jan Brackel overhandigd aan de Engelse captain Ron Goddard. De Nederlandse matchplay winnaars waren: Robert Hoekstra & Jan van Boetzelaer, Karin Dekker & Leni Simpson, Nanke Franken & Jan Brackel, Caroline de Roos & Barbara Miller. Leni Simpson won nearest to the pin en Caroline de Roos sloeg de longest drive.
Het was een geslaagd evenement waar je de ene helft van het jaar naar uitkijkt en je de andere helft van het jaar over napraat. Juni 2019 staat bij velen reeds in de agenda. Er zal tijdig een bericht via NVLissabon uitgaan.