Algemeen

Bezoek aan Coruche, hart van de kurkindustrie

Graag brengen wij u verslag van het bezoek dat een groep van 17 leden (+ bestuur) heeft gebracht aan Coruche. Deze dag vond plaats op 9 mei jl.

Want regelmatig trekken we een flesje wijn open (het liefst met kurk!) maar weten eigenlijk niet waar (de) kurk vandaan komt. Om hier iets meer over te leren gingen we dus naar Coruche. Het hart van de kurkindustrie in Portugal.

Na samenkomst in een cafeetje in de buurt gingen we naar het kurkinformatiecentrum, waar we veel informatie kregen over hoe kurk groeit, wanneer de schors van de kurkeik wordt geoogst (1e keer als de boom 25 jaar oud is ! en daarna elke 9 jaar, en zagen we voorbeelden van wat er zoal met kurk gemaakt kan worden. Denk aan kleding, schoenen, isolatiemateriaal, vloeren en kurk wordt zelfs gebruikt in windmolens en door Nasa.

Om 13.00 uur was het tijd voor een zeer uitgebreide lunch, waarna we om 15.00 uur naar de kurkfabriek van Amorim togen. Wederom kregen we volop informatie van een zeer gedreven dame, die overduidelijk de kurkbusiness een warm hart toedraagt. Hierna mochten we zelfs de fabriek in om met eigen ogen te zien hoe de kurk wordt gedroogd (ligt een jaar in de open lucht op het terrein), daarna grondig wordt gewassen met stoom en de kurk daarna de eerste controle krijgt om te kijken wat de kwaliteit van de kurkschors is. Na sortering op kwaliteit wordt de schors verspreid over de diverse fabrieken voor verdere verwerking. Na het maken van een groepsfoto sloten we de dag af met een gevoel van respect voor de veelzijdige kurkeik.

Dus in de toekomst zullen we in mei niet klagen als onze tuin (weer) vol ligt met afgevallen blad van de kurkeik….