Algemeen

Maak kennis met artieste Teresa Sofia Paulino

Beste allemaal,

Graag willen we jullie kennis laten maken met Teresa Sofia Paulino. Zij is een Portugese kunstenares, geboren in 1970 in Lissabon. Zij heeft gestudeerd in Lissabon aan de António Arroio School of Arts en heeft haar Bachelor aan de University of Algarve behaald. Daarna heeft ze haar opleiding voltooid aan de Lisbon School of Arts and Technology.  Haar ouders komen uit de Algarve en zijzelf heeft besloten, toen zij 23 jaar oud was, ook in de Algarve te gaan wonen en werken. Daar woont ze nog steeds, genietend van de zon en de zee met haar echtgenoot en drie kinderen.  In het begin heeft ze samen met haar man als docent beeldende kunst gewerkt maar Teresa heeft zich al geruime tijd volledig op de kunst toegelegd.

Teresa vindt inspiratie voor haar kunst  in de wereld om haar heen,  mensen en dagelijkse ervaringen, maar ook uit reizen, films en  muziek.  Daarnaast wordt ze geinspireerd door andere kunstenaars zoals Almanda Negreiros, Paula Rego, João Cutileiro, Dorita Castelo-Branco, Jorge Pé Curto, Eduardo Chillada maar ook door Van Gogh en Picasso.  Soms wordt haar werk vergeleken met dat van Joana Vasconcelos.  Dat komt door het feit dat ze dezelfde leeftijd hebben, vrouw en portugees zijn en beiden kleurrijke kunst maken.  Het verschil is dat Teresa alleen werkt, zonder team, en veel tijd besteedt aan het beschilderen van de kunstwerken. Haar eerste tenstoonstelling met schilderijen was in 1996 in Hotel Tivoli Marina Vilamoura Algarve Resort.

Omdat Teresa experimenteert met verschillende materialen en stijlen, en afhankelijk van de plaats waar het kunstwerk komt te staan,  is haar werk zeer divers. Met haar werken probeert ze mensen vrolijk te maken. Na het winnen van de Ideas Contest for the Faro Airport  is Teresa zich gaan toeleggen op beeldhouwen. Deze wedstrijd die in 1999 georganiseerd werd door ANA, Aeroportes de Portugal en de Algarve’s University had als thema “Faro Airport, Algarve tourist axis between air and land”. Dit resulteerde in het grootste aantal beeldhouwwerken dat Teresa gemaakt heeft,  “Os Observadores” (The Plane Watchers). Het drie meter hoge kunstwerk  dat in 2001 gerealiseerd is, is van limestone gemaakt en bestaat uit 10 sculpturen. Het is geplaatst op de Faro Airport rotonde. De figuren hebben hun gezicht gericht op de lucht, als “Observadores” .

Daarnaast maakte Teresa “Tribute to the Tourist”. Dit werk is uit 2016 en staat in Albufeira. Ook dit werk staat, net als veel van haar werken, in de openbare ruimte en roept tot interactie op met degene die het bezichtigt. Het nodigt uit om samen met de beelden foto’s te maken. Ook op rotondes in Lagoa en Quarteira staat werk van Teresa.

Al met al is het zeker de moeite waard, als de mogelijkheid zich voordoet,  om de werken van Teresa Paulino te bezichtigen.  Dit kan in Faro en Albufeira maar ook bijvoorbeeld in restaurante Paixa in Vale de Lobo in de Algarve, waar since 2009 permanent enkele werken te zien zijn. Bovendien is er vanaf september/oktober 2021 een tentoonstelling gepland in  en buiten Mar Shopping Algarve en Faro Airport ter herinnering aan het 20-jarig bestaan van “Os Observadores”.

Voor meer informatie kun u op onderstaande links kijken evenals naar de bijgevoegde foto’s.

www.jf-quarteira.pt/paginas/rotunda-da-fonte-santa

www.teresapaulino.com

tel. +351 914 145 199