Algemeen

Bezoek Flamingo’s Salinas de Samouco

Onze eerste buitenactiviteit van het jaar was een wandeling door de Salinas de Samouco om flamingo’s en andere vogelsoorten te zien. Veel mensen kennen dit natuurgebied vanwege het uitzicht vanaf de Vasco da Gama brug, maar niemand van ons was er eerder geweest, dus was de opkomst voor deze activiteit erg groot. We waren in totaal met 38 deelnemers. Het weer werkte erg mee; het was zonnig en we konden snel onze jassen uitdoen.

Onze gids Ana begeleidde ons tijdens deze wandeling en wees ons de vogels aan. Ze kon ons veel vertellen over dit mooie natuurgebied. We kregen allemaal een verrekijker en een vogelchecklist waar we onze waarnemingen in konden noteren. In de Salinas de Samouco zitten in de winter rond de tweehonderdduizend vogels, met een totaal van honderdvijftig soorten.

We wilden natuurlijk allemaal flamingo’s zien, zoals beloofd was. Onderweg naar de Salinas zagen we al flamingo’s naast de weg; dat was veelbelovend. Tijdens de wandeling zagen we heel veel moois: allerlei bijzondere vogelsoorten, de oude bacalhaufabriek, de zoutvlakten, een lieve groep ezels en prachtige wandelpaden door het water. Helaas zagen we toen geen flamingo’s.

Na een leuke wandeling kwamen we weer terug bij de ingang en tot onze grote verrassing was in de plas naast de ingang een groep flamingo’s gaan staan. Ana vertelde nog wat we voor andere vogelsoorten hadden gezien: oeverloper, strandplevier, kokmeeuw, kleine zilverreiger, tureluur, steltkluut, rosse grutto, lepelaar, kluut en de witte kwikstaart.

Na afloop zijn we gaan lunchen in het restaurant o Arrastão in Alcochete. De lunch was erg gezellig en gaf ons de mogelijkheid om deze leuke dag te bespreken.