Algemeen

Wandeling door Setúbal op 19 mei 2023

Om 14.15 uur hadden we  afgesproken op Largo de Jesus in Setúbal.  Om 14.30 uur was ook onze gids aanwezig en konden we beginnen aan aan de wandeling. Eerst hebben we de Ingreja do Convento de Jesus van binnen bekeken. Een mooie kerk, gebouwd eind 15e eeuw in de “manuelino” stijl, ondermeer gebouwd met stenen die alleen in de nabijgelegen Serra da Arrábida voorkomen. De gids vertelde interessante weetjes over de positie van de nonnen in het klooster.  Mede dankzij de hulp van portugees/nederlandse leden van de Vereniging werd alles wat de gids vertelde vertaald en zo was het voor iedereen interessant en goed te volgen.

We zijn verder gelopen door Setúbal langs kleurrijke huisjes, door smalle straatjes en over mooie pleintjes. Telkens werden we door onze gids geattendeerd op overblijfselen van de oude stadsmuur van Setúbal , die door de hele stad nog zichtbaar zijn. Tijdens het wandelen vertelde de gids over de historie van Setúbal.  Daaruit bleek de rol die de visserij van oudsher heeft gespeeld en de omvangrijke handel in zout,  die ook voor de Nederlanders van belang was. De wandeling eindigde bij een miradouro waar we een prachtig uitzicht hadden over de rivier de Sado en Troía.

Daarna was het tijd om nog iets te drinken, wat snacks te eten en bij te praten. Dit hebben we gedaan in Turquesa, een gezellig terrasje in Setúbal. Tijdens deze borrel presenteerde een van onze leden haar  boek “van Noord naar Zuid” en werd aan de aanwezigen de mogelijkheid gegeven om vragen aan haar te stellen. Al met al was het een interessante en geslaagde middag!