Algemeen

Bezoek Herdade do Sobral, 25 oktober 2023

We hebben ‘s morgens in een koffiehuis in Viana do Alentejo verzameld om aan onze dag te beginnen. Onder leiding van onze gids, Lucia van der Feltz, zijn we door het dorpje naar het Castelo van Viana gelopen. De bouw van dit kasteel is in de 14e eeuw begonnen en tussen de muren van het kasteel bevindt zich ook een mooie kerk. Het bezoek was zeer de moeite waard, mede dankzij de vele informatie over het kasteel, de kerk, de rol van de miséricordia en de enthousiaste manier van vertellen van onze gids.

Daarna hebben we de auto gepakt en zijn we naar de Santuário de Nossa Senhora de Aires gereden. Dit is een pelgrimsoord met een kerk in barokstijl dat gebouwd is in de tweede helft van de 18e eeuw. Er is een prachtige kapel met daarachter duizenden dankbetuigingen van gelovigen die hier geweest zijn. Ieder jaar in april is dit het eindpunt van de Romaria a Cavalo, een tocht van ongeveer 120 km vanuit Moita met veelal zigeuners te paard. En het 4e weekend in september is er een grote feira, zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

Na een heerlijke lunch zijn we naar Herdade do Sobral gereden. Dit melkveehouderijbedrijf van de familie Roothans was voor ons allen zeer indrukwekkend. In dit bedrijf zijn ongeveer 1500 koeien en kalveren en alles wordt tot in de puntjes toe berekend en geobserveerd. Of het nu om de hoeveelheid melk gaat die een koe geeft, de samenstelling van het eten dat ze krijgen, het met de hand melk geven van de net geboren kalfjes of het afvoeren van de mest. Niets wordt aan het toeval overgelaten. We zijn erg gastvrij ontvangen door Marvi en haar man en hebben daardoor een heel goede indruk gekregen wat er bij komt kijken om zo’n groot melkveehouderijbedrijf te leiden. Al met al een heel geslaagde dag!